Maria Sluierhof

“I was born in Pella, Iowa, US in 1974”


Begin 2011 is de figuur Maria Sluierhof ontstaan. Zij fungeert als een alter ego.
Haar geschiedenis als dochter in de 5e generatie van Nederlandse emigranten rond 1845 raakt de kern van mijn eigen bestaan en staat model voor de situatie van migranten in NL op dit moment. Op de vlucht voor economische maar vooral religieuze redenen stichtten zij dorpen als Pella, Holland en Zeeland vooral in Michigan en Iowa.
Tot op de dag van vandaag is deze achtergrond in die plaatsen te zien.
Ik heb Maria Sluierhof via Google Earth uitgevonden. In de ‘streetview modus’ kan je door het dorp rijden en zo ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat er zelfs een Vermeer Road bestaat. Uiteraard heb ik daar haar geboorte huis gesitueerd. Zij biedt mogelijkheden om op een persoonlijke manier maar met enige afstand vanuit deze thematiek schilderijen te maken. Het alter ego versterkt de dialoog in mijn werk wbt thematiek en manier van werken.

‘Al die preutse dames….daar zit IK persooonlijk niet op te wachten’

Since 1993 I work with the image of women and I often played with the image of women wearing headscarfs. In the beginning of 2011 I created Maria Sluierhof as an alter-ego. She is the daughter in the 5th generation of an emigrant of Holland/Zealand in 1834. As an American women her image is completely changed since the time her village Pella in Iowa is founded by her grandgrand… father.
www.mariasluierhof.nl